ДГ "Искра"
Детска градина в град Стамболийски

Седмично меню

     Детският организъм расте и се развива в пряка зависимост от редица  фактори на околната среда: храна, въздух, слънце, топлина. От всички споменати фактори най-важен и решаващ е храната. В зависимост от химическия им състав хранителните вещества се разделят  на белтъци, мазнини и въглехидрати. Освен това  за живота на детето са абсолютно необходими водата, минералните вещества и витамините. Ето защо ние в ДГ "Искра" създаваме хранителен режим на децата , в който основните хранителни вещества се намират в най-подходящото за възрастта им съотношение. С тази цел при определяне на дневното меню и хранителния режим на децата взимаме под внимание правилното съотношение на белтъците, мазнините и въглехидратите, за да се направи най-подходящия подбор на разнообразни и здравословни храни. Обръщаме внимание на това, че децата трябва да свикват да консумират повече видове храни. По този начин ще им се създадат навици за разнообразно хранене, което е задължително условие за осигуряване на всички хранителни вещества чрез храната. Това възпитава в тях възприемчивост към нови вкусове за цял живот.

      В ДГ "Искра" използваме "Сборник с рецепти и ръководство за хранене на деца от 3 до 7 годишна възраст" на проф. д-р Стефка Петрова и колектив издаден през 2020г. Обръщаме голямо внимание при приема на хранителните продукти, следим за тяхното качество и наличие на сертификат. Следим за правилната термична обрабоотка на продуктите, правилното функциониране на хладилници и охладители. Обръщаме внимание на точното тегло на порциите. За да осигурим пълноценно хранене на децата е необходимо то да бъде разнообразно, като всеки ден в менюто се включват храни от различни групи: зърнени, картофи, плодове, зеленчуци, месо, ядки, бобови, риба, яйца, мляко и млечни продукти, мазнини, захари. Следвайки новия рецептурник, в който количеството на зеленчуците е завишено във всички ястия, имаме четирикратен режим на хранене. Основен компонент на закуската са: сандвич, баница, кифла, попара и шарена закуска /със зърнени, млечни, яйчни, месни и зеленчукови съставки/. Напитката е прясно мляко, айран, зеленчуков или плодов сок. Задължителна добавка е плод или зеленчук според сезона. Намалихме грамажа на хляба, маслото и захарта според изискванията. Стремим се да достигнем по-големи количества плодове, зеленчуци и млечни продукти. Обедното меню включва: супа, основно ястие, салата или десерт. При наличие на мазнини, белтъчини и въглехидрати, десертът винаги е пресен плод или леки плодови десерти. Подготвяме храната чрез изпичане, варене и задушаване. За следобедна закуска на децата се сервира млечен крем или тестено изделие. Предпочитаме да приготвяме десерти от извара с плодове без да са преминали термична обработка, защото така се запазват полезните свойства на използваните суровини. В менюто ни има трикратен прием на пълнозърнест хляб.

     Със създаването на подходящо меню се стремим да предложим на децата в ДГ "Искра" пълноценно и здравословно хранене, за да предотвратим риска от затлъстяване, диабет и др. Индивидуалните хранителни предпочитания на децата се уважават. Необходимо е децата Да свикват да консумират разнообразни храни от ранна детска възраст, като трябва да се търсят подходящи подходи и методи, за да се повишат знанията на децата за ролята на отделните храни за здравето им. За прилагането на тези методи и подходи важна роля имат учителите в ДГ "Искра". Освен формиране на умения за самообслужване и културно поведение, педагогическият  състав намира оптимални начини за изграждане на културни и хигиенни умения у децата, с цел опазване здравето им и допринася за правилното поведение в ежедневието. В процеса на работа с деца е необходимо да се спазват правилата за лична и социална хигиена и те да стават естествени за тях, като с нарастване на възрастовата група непрекъснато се подобряват. Навиците, придобити от децата в институцията се спазват дълго време и остават стабилни и устойчиви. 

 

  

Прикачени документи

Седмично меню